Navođenje HTML oznaka

Postoji par "zlatnih" pravila kada pravimo HTML dokument. Ako ih savladamo, nikada nećemo imati problema sa HTML-om.

Sve što ima početak, ima i kraj

Ono što važi za Matrix filmove, važi i za HTML oznake! Drugim rečima, ako je oznaka dvodelna (znači ima deo kojim započinje i deo kojim završava), nikada ne zaboravite da je zatvorite.

<oznaka> tekst </oznaka>

Iako HTML5 dozvoljava da oznake ostanu otvorene, i oslanja se na to da će ih sam web čitač zatvoriti, naš savet je da to izbegavate. Nećete izgubiti puno vremena, a imaćete mnogo čistiji HTML kod, što će vam puno značiti kod zaista kompleksnih stranica.

Ono što je unutra, ostaje unutra

Logično, HTML elementi se mogu ređati jedan za drugim:

<oznaka1> tekst </oznaka1> <oznaka2> tekst </oznaka2>

Međutim, ovako "čist" slučaj je užasno redak. Gotovo uvek ćemo biti u situaciji da unutar jednog HTML elementa definišemo drugi! Znači možemo navoditi oznake unutar oznaka, pa i oznake unutar oznaka unutar oznaka i tako dalje.

Ovde je samo bitno da se držimo pravila da ako započnemo oznaku unutar teksta koji je pod spoljnom oznakom, tu unutrašnju oznaku moramo i da završimo unutar spoljne oznake! Ovo mnogo jasnije izgleda na primeru:

<X> <Y> ... </Y> </X>

Ovako je neispravno:

<X> <Y> ... </X> </Y>

Drugim rečima, naši dokumenti će vrlo često izgledati ovako:

<spoljna> tekst <unutrasnja> tekst </unutrasnja> tekst </spoljna>

Navođenje oznaka

Pogledajte kako izgleda jedna uobičajena situacija, kada unutar pasusa imamo podebljan tekst, a unutar njega jedan markirani deo:


	<p>Tekst koji sledi je <b>vrlo, <mark>vrlo</mark> važan</b> i morate ga pažljivo čitati.</p>
	

Na ekranu, kako ga tumači web čitač:

p1

Čak iako u tekstu koji želite da napravite, izgleda kao da je logično da se oznake preklapaju, to ne smete da uradite. Na primer ako tekst treba da bude naglašen - naglašen i specifičan - specifičan, bilo bi pogrešno da to uradimo na sledeći način:


	U ovom tekstu imamo <b>naglašen, <i>zatim naglašeno-specifičan</b> i specifičan</i> deo.
	
p2

Iako izgleda kao da smo uz manje napora postigli ono što smo želeli, treba da znamo da web čitač ovo tumači malo drugačije (što je bilo i ispravno da se navede):


	U ovom tekstu imamo <b>naglašen, <i>zatim naglašeno-specifičan</i></b><i> i specifičan</i> deo.
	

U ovom slučaju, možemo da kažemo da smo imali sreće, ali ako ne uvežbamo ovakav način razmišljanja, čim naša stranica postane malo kompleksnija, upašćemo u probleme.

Svi elementi sajta Web'n'Study, osim onih za koje je navedeno da su u javnom vlasništvu, vlasništvo su autora i ne smeju se koristiti, u celosti ili delimično bez pismenog odobrenja autora. To uključuje tekstove, slike, ilustracije, animacije, prateći grafički materijal i programski kod.
Ovaj sajt koristi tehnologiju kolačića (cookies). Detaljnije o tome možete pročitati u tekstu o našoj politici privatnosti.