HTML indeksi i eksponenti

Postoje prilike kada u tekstu neki deo moramo da smestimo u indeks (odnosno da ga spustimo "dole" u odnosu na ostatak teksta) ili eksponent (tj. da ga podignemo "gore"). Ove prilike su retke, ali u takvim slučajevima i te kako uviđamo potrebu za ovim mogućnostima.

Tekst u indeksu

Tekst u indeksu označava tekst koji je umanjen i spušten u odnosu na "normalan" tekst. Da bismo obeležili ovakav tekst, koristimo oznaku <sub>, (subscript). Najčešće koristimo ovu oznaku da bismo u matematičkim formulama predstavili elemente niza ili u hemijskim formulama za broj atoma u molekulu.

<sub>tekst u indeksu</sub>

Tekst u eksponentu

Slično kao malopre, tekst u eksponentu je tekst koji je umanjen i podignut u odnosu na "normalan" tekst. Da bismo obeležili ovakav tekst, koristimo oznaku <sup>, (superscript). Pomoću ovog elementa najčešće predstavljamo stepenovanje.

<sup>tekst u eksponentu</sup>

Obe oznake definišu inline elemente u dokumentu, što znači da se mogu slobodno koristiti unutar pasusa, naslova i sl. Takođe, nemojte koristiti ove elemente samo radi formatiranja (za takve stvari koristimo atribut vertical-align u CSS-u).

Primer

Pogledajmo primer za ova dva elementa.


	<p>
	  Svi znamo da je oznaka za vodu H<sub>2</sub>O.
	</p>
	<p>
	  Površina stana bez terase je 45m<sup>2</sup>, a sa terasom 52m<sup>2</sup>.
	</p>
	

Izgled teksta na stranici:

p1
Svi elementi sajta Web'n'Study, osim onih za koje je navedeno da su u javnom vlasništvu, vlasništvo su autora i ne smeju se koristiti, u celosti ili delimično bez pismenog odobrenja autora. To uključuje tekstove, slike, ilustracije, animacije, prateći grafički materijal i programski kod.
Ovaj sajt koristi tehnologiju kolačića (cookies). Detaljnije o tome možete pročitati u tekstu o našoj politici privatnosti.