Paradigme programiranja

Paradigma programiranja predstavlja način na koji se vrši programiranje u nekom programskom jeziku, odnosno „filozofiju“ samog jezika. Jezike tako možemo podeliti na dve osnovne grupe:

Ipak, programski jezici se, prema paradigmama programiranja, najčešće dele na:

Osim pomenutih, postoje i ezoterični jezici. To su eksperimentalni programski jezici zasnovani na čudnim idejama - npr. da budu minimalistički (što manje instrukcija), nečitljivi, šaljivi, nemogući za programiranje ili na bilo kakav način drugačiji od klasičnih jezika. Među najpoznatijim su brainfuck, Befunge i Malbolge (karakterisan kao verovatno najteži jezik za programiranje).

Objektno-orijentisano programiranje se najjednostavnije može opisati kao način da se podaci i delovi programa povežu u jednu celinu – objekat. Tako objekat ima određena svojstva (properties) – polja sa podacima i metode (methods) – procedure i funkcije koje definišu ponašanje objekta.

OOP ima nekoliko tipičnih koncepata, koji ga razlikuju od ostalih paradigmi [1]:

Zahvaljujući navedenim osobinama, OOP omogućuje jednostavnije rešavanje problema, brzo programiranje, laku podelu posla, jednostavno korišćenje tuđih delova programa, kao i manji broj grešaka u programu. Takođe, objektno programiranje se odlično uklapa u programiranje za grafički korisnički interfejs (npr. programiranje Windows aplikacija).

Razvojno okruženje Delphi nasleđuje programski jezik Pascal i obogaćuje ga objektno-orijentisanim programiranjem i radom u Windows okruženju

Osim objektno-orijentisanih jezika, danas postoje i jezici zasnovani na objektima. Ovi jezici ne omogućavaju deklarisanje sopstvenih klasa objekata (ili ih dozvoljavaju u nekoj ograničenoj meri), ne poseduju navedene koncepte OOP-a, ali imaju mogućnost korišćenja već gotovih objekata. Primer ovakvih jezika su skript jezici poput JavaScript-a i VBA, koji programeru pružaju pristup objektnom modelu (DOM – Document Object Model), odnosno objektima koje imaju na raspolaganju preko web čitača, odnosno Microsoft Office aplikacija.

  1. Cantu, M. (2006), Delphi 2005 bez tajni, Čačak: Kompjuter biblioteka
  2. esolangs.org, Esoteric programming language
Svi elementi sajta Web'n'Study, osim onih za koje je navedeno da su u javnom vlasništvu, vlasništvo su autora i ne smeju se koristiti, u celosti ili delimično bez pismenog odobrenja autora. To uključuje tekstove, slike, ilustracije, animacije, prateći grafički materijal i programski kod.
Ovaj sajt koristi tehnologiju kolačića (cookies). Detaljnije o tome možete pročitati u tekstu o našoj politici privatnosti.