Sistemi baza podataka i MySQL

SQL je jezik (standard) za rad sa sistemima relacionih baza podataka (RDBMS - Relational DataBase Management System). Ovaj jezik se stihijski razvijao kroz različite varijante još od 70-tih godina prošlog veka, a tek krajem 80-tih su učinjeni prvi pokušaji standardizacije.

Danas skoro svaka ozbiljna (ali i kućna) baza podataka "razume" SQL naredbe. Tako ćemo SQL jezik moći da koristimo u biznis rešenjima kao što je Oracle baza podataka ili Microsoft SQL server, ali i u Microsoft Access-u ili Open Office Base-u.

MySQL

Prvu verziju MySQL baze podataka su, 1994. godine, razvili Michael Widenius i David Axmark. Početna ideja je bila da ova baza podataka bude nezahtevna i brza baza podataka, namenjena web sajtovima. U to vreme, MySQL-u su nedostajale mnoge mogućnosti razvijenijih komercijalnih sistema, ali web developerima je MySQL bio pristojno brz i "dovoljno dobar" za većinu potreba. Osim toga, MySQL je besplatan, pa je tako vrlo brzo postao najpopularniji sistem za male i srednje sajtove. U to vreme ni jedna od velikih kompanija nije nudila besplatne ograničene verzije svojih sistema, a MySQL je bio najnapredniji u odnosu na druge besplatne baze podataka.

2008. godine, Sun Microsystems (kompanija koja je razvila Javu) otkupljuje MySQL, ali kasnije zapada u finansijske probleme i preuzima je moćni Oracle, koji je sada suštinski vlasnik MySQL-a. Oracle nudi komercijalnu, ali za sada podržava i besplatnu verziju (Community Edition). Kao i uvek, kada neka kompanija preuzme "slobodan" softver, odmah se pojavljuju i razne verzije koje nastavljaju da budu pod kontrolom entuzijasta. Ni MySQL nije izuzetak, pa su tako nastali i njegovi GPL naslednici poput MariaDB i Percona Server sistema.

U trenutku pisanja ovog teksta, najnovija verzija MySQL-a je 5.6, koja poseduje većinu mogućnosti koje propisuje SQL standard iz 99. godine. MySQL je dostupan na Windows-u, kao i na Linux-u.

  1. A. Kriegel (2011): Discovering SQL, Wiley Publishing, Inc., Indianapolis, Indiana
Svi elementi sajta Web'n'Study, osim onih za koje je navedeno da su u javnom vlasništvu, vlasništvo su autora i ne smeju se koristiti, u celosti ili delimično bez pismenog odobrenja autora. To uključuje tekstove, slike, ilustracije, animacije, prateći grafički materijal i programski kod.
Ovaj sajt koristi tehnologiju kolačića (cookies). Detaljnije o tome možete pročitati u tekstu o našoj politici privatnosti.